Dolny Śląsk jest piękny na wiosną. Łany żółtego rzepaku przecinają soczystą zieleń pól. Malownicze krajobrazy pozwalają ukoić zmęczony wzrok i zapomnieć o życiu w wielkim mieście. Ale jest coś jeszcze w okolicach dolnośląskiej stolicy - pierwsze, najpyszniejsze sezonowe warzywa - szparagi.
Natura zmyślnie obdarowuje nas co roku sezonowymi owocami i warzywami, bogatymi w tak potrzebne nam po zimie składniki. Dobrze wykorzystać ten czas i jeść ich jak najwięcej. Wzmocni to nasz organizm i doda nam wigoru. Dlatego tym razem udaliśmy się w okolice Kątów Wrocławskich - do Strzeganowic, gdzie znajduje się największa w naszym regionie plantacja szparagów.
Szparag lekarski to jedyny jadalny przedstawiciel gatunku Asparagus. To nic innego jak młode pędy rośliny ozdobnej znanej nam dobrze z bukietów. W sprzedaży dostępne są zielone i białe pędy - to nadal ta sama roślina, a za występujące pomiędzy nimi różnice odpowiada sposób uprawy.
Król nowalijek posiada niezwykłe walory kulinarne, ceniony jest za delikatny smak i lekkostrawność. Nie każdy pewnie zdaje sobie sprawę, że jest on również bardzo cennym źródłem witamin i soli mineralnych, przy jednocześnie niskiej wartości energetycznej. Zawarte w nim przeciwutleniacze korzystnie wpływają na skórę. Młode pędy działają moczopędnie, a w medycynie ludowej uważane są za afrodyzjak.
Strzeganowice
Podwrocławska plantacja zajmuje dziś około 80 hektarów. Początkowo większa część zbiorów jechała do Niemiec, w ostatnich latach uległo to jednak zmianie. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej i zapotrzebowania na zdrowe produkty regionalne, wzrosła sprzedaż szparaga w Polsce. Teraz możemy cieszyć się świeżutkimi pędami przez całe dwa miesiące. Tyle właśnie trwa sezon.
Zaczynamy zbiór ok. 20 kwietnia i kończymy 20 czerwca - mówi Mirosław Szreder, dyrektor sprzedaży w firmie Agrar Magnice. Choć sama uprawa nie jest trudna, trzeba mieć sporo wprawy, aby nie uszkodzić rośliny przy wycinaniu.
Młode rośliny rozwijają się w usypanym kopcu. Przykryte folią, mają zapewnioną optymalną temperaturę. Ponieważ tempo ich wzrostu jest bardzo duże (może to być nawet 7 mm na godzinę), zbioru dokonuje się codziennie. Muszą być zebrane do południa, na słońcu tracą jędrność i sprężystość. Pęd, który przekroczy 25 cm drewnieje i robi się łykowaty.
Po sezonie pozwala się roślinie odpocząć i zregenerować. Obumiera ona na polu, by następnej wiosny rozpocząć od nowa cykl produkcyjny.
Na plantacji pracuje wielu ludzi i choć pan Mirosław jest osobą bardzo zajętą i zapracowaną, znalazł dla nas czas i z wielkim zapałem opowiedział o uprawie, zbiorach i wartościach odżywczych szparagów. Jest chodzącym dowodem na dobroczynny wpływ tego warzywa - ma w sobie siłę, zapał i wiele pomysłów i jak twierdzi, rzadko czuje zmęczenie, nawet po całym dniu pracy. Obecnie eksperymentuje z sokiem szparagowo-imbirowym. A zupę szparagową je codziennie.
Najbardziej lubię te białe. Dla mnie to białe złoto - śmieje się pan Mirosław.
Najcenniejsze są te świeże
Przy plantacji w Strzeganowicach znajduje się punkt sprzedaży, gdzie można skosztować pysznej zupy szparagowej typu krem. Można tam kupić szparagi w całości ale i zestaw, właśnie na zupę. Są też dostępne same główki i jako dodatek - sos holenderski w kartoniku. Szparagi są zawsze świeże, prosto z pola, dlatego większą ilość trzeba wcześniej zamówić.
Wizyta na plantacji to świetny pomysł na wycieczkę, również rowerową. Przy punkcie sprzedaży znajdują się ławeczki i stoliki. Rozciąga się stamtąd przepiękny widok. Wielu smakoszy odwiedza to miejsce, nawet w dni powszednie. Dla nas będzie to kolejny punkt na naszej mapie kulinarnych pyszności Dolnego Śląska.
Miłośnicy turystyki i włóczęgi mogą ze Strzeganowic udać się do oddalonych o niecałe 5 km Krobielowic, gdzie znajduje się piękny renesansowo-barokowy pałac (dziś hotel z restauracją). Obiekt znajduje się na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Bystrzycy i ma w swej ofercie 9 dołkowe pole golfowe. Polecamy.
Bez schłodzenia szparagi utrzymują świeżość tylko przez jedną dobę i w tym czasie powinny zostać sprzedane i skonsumowane. Poza porą zbiorów szparagi mogą być konserwowane lub mrożone.
punkty sprzedaży:
Strzeganowice (przy plantacji) 9.00-19.00
Bielany Wrocławskie przy Tesco 9.00-19.00
Wojkowice (parking przy stacji paliw, trasa Wrocław-Strzelin) 9.30-18.00
Wrocław, ul. Komandorska przy Arenie 10.00-18.30
(w niedzielę wszystkie punkty tylko do 16.00, pod Areną - nieczynne)
FB szparagiprostozpola
tel. kontaktowy 601 526 316
Pałac Krobielowice
Krobielowice 21
55-080 Kąty Wrocławskie
www.palackrobielowice.com
tel. +48 71 316 66 48
Zupa typu krem - przepis pochodzi z plantacji w Strzeganowicach
Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń