Inka latte


Inka latte

Inka Latte – kawa nie tylko dla dzieci

Tą pyszną kawę możemy wypić w Ciukuruku

Składniki:

skondensowane słodzone mleczko (może być takie z tubki), ok. 2 łyżki
spienione ciepłe mleko 3,2 %, niecała szklanka
1-2 łyżeczki kawy inka rozpuszczonej w 30 ml wrzącej wody

Wykonanie:

Na dno wysokiej szklanki wlewamy skondensowane mleczko. Mleko 3,2 % podgrzewamy i spieniamy (można użyć do tego miksera, blendera, trzepaczki lub specjalnego spieniacza). Spienione mleko wlewamy powoli do szklanki z mleczkiem, możemy lekko postukać szklanką o blat - dzięki temu mleko podzieli się na warstwę dolną, płynną i górną, puszystą piankę. Następnie delikatnie dolewamy rozpuszczoną inkę. Istnieje kilka metod dolania kawy do spienionego mleka, tak aby zachować warstwy charakterystyczne dla kawy latte: po ściance, po łyżce przy ściance lub dolewać łyżeczka po łyżeczce w środek mlecznej pianki. Wszystkie metody należy wykonywać powoli.

Otrzymaną Inka Latte można dosłodzić lizakiem Ciukuruku w ulubionym smaku, zanurzając go w kawie. Polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz