Bruschetta z pomidorami i bazylią










Składniki:

1 bagietka
2 duże pomidory malinowe
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
gałązki świeżej bazylii
1 mała cebula - może być szalotka
kawałek parmezanu
sól, pieprz

Wykonanie:

Czosnek pokrój bardzo drobno i dodaj do oliwy wraz ze świeżo mielonym pieprzem. Bagietkę pokrój na grube kromki i posmaruj z dwóch stron oliwą z czosnkiem. Kromki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia i zetrzyj na wierzch parmezan. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.

Umyte pomidory pokrój w kostkę (można wcześniej sparzyć i obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne). Dodaj posiekaną bazylię, szalotkę, sól i resztę oliwy z czosnkiem i pieprzem. Wymieszaj.

Na ciepłe, chrupiące grzanki nałóż farsz z pomidorów, na wierzch plasterek parmezanu i listek bazylii.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz