Sernik z koziego sera z polewą z białej czekolady


Składniki:

Spód:
250 g ciasteczek (mogą być owsiane)
100 g masła

Masa serowa:
1 kg koziej ricotty
1 budyń waniliowy 40 g
90 g cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
50 g miękkiego masła
2 limonki

Polewa:
100 g białej czekolady
4 łyżki mleka
płaska łyżka masła

Wykonanie:

Spód: W misce pokrusz ciasteczka i dodaj roztopione masło. Całość wymieszaj. Masę przełóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklep, piecz przez 10 min. w temp. 180 st. C

Masa serowa: Ser zmiksuj z budyniem, cukrem i cukrem waniliowym.  Miksując dodawaj po jednym jajku, następnie masło. Na koniec dodaj skórkę z otartej jednej limonki i sok wyciśnięty z dwóch limonek. Wymieszaj. Masę serową przełóż na upieczony ciasteczkowy spód.

Piecz w 175 st. C przez ok 45-50 min. Gdyby sernik za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.

Zimny sernik polej polewą, przełóż do lodówki na 4-6 godzin.

Polewa: Mleko i masło doprowadź prawie do wrzenia, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się w dość gęstą, kremową polewę.

Można na górę nasypać maliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz