Składniki:
2 świeże pstrągi
2 łyżki masła
świeże posiekane zioła:
2 łyżki pietruszki
2 łyżki koperku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 cytryna (sok plus otarta skórka)
sól morska
czarny pieprz świeżo zmielony
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Ryby umyj, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Ponacinaj z obu stron i skrop oliwą. Natrzyj solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Miękkie masło utrzyj z posiekanymi ziołami, sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Ryby nafaszeruj masłem ziołowym, a skórę skrop resztą soku z cytryny. Ułóż na kratkach do grillowania ryb i grilluj obracając ok. 20 minut do miękkości i zarumienienia. Można podać z młodymi ziemniaczkami z grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz