Domowy cydr niemusujący



Składniki:

ok. 15 kg jabłek
drożdże winiarskie (najlepiej do wina białego lub musującego)
pożywka dla drożdży
balon do wina

Wykonanie:

Produkcja cydru nie jest problematyczna, wymaga jednak sporo czasu.
Najlepszy cydr wyjdzie z różnych gatunkowo jabłek, do właściwych proporcji trzeba dojść samemu, ale można zacząć od ok. 60% jabłek słodkich i 40% kwaśnych.
Z 1 kg jabłek wychodzi około 0,5 l soku
Jabłka muszą być umyte, ale nie obrane, najlepiej rozdrobnione przed wyciśnięciem soku (ewentualnie pokrojone).
Sok z jabłek najlepiej wycisnąć za pomocą sokowirówki i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce – po tym czasie na powierzchni pojawi się czapa z resztek owoców, którą trzeba zebrać. Następnie sok należy przelać do balona, dodać drożdże i pożywkę dla nich i pozostawić do fermentacji. W balonie powinno zostać 10-15% wolnej przestrzeni – napój będzie burzliwie pracować. Fermentacja powinna przebiegać w temperaturze ok. 20-24 stopni Celsjusza, przez ok. 2-3 tygodnie. Im niższa temperatura tym dłuższa fermentacja.
Kiedy cydr przestanie pracować, należy zlać trunek znad osadu i pozostawić na kolejne 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu.
Po tym czasie można już zlać cydr do butelek. Właściwie nie musi dłużej leżakować i od razu nadaje się do picia, ale nie zaszkodzi jeśli trochę poleży.
Najlepiej smakuje schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz