Muffinki kawowe z chałwą





Składniki:

100 g masła
1 jajko
125 ml mleka
2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
140 g cukru
1 cukier waniliowy
300 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g chałwy lnianej np. orzechowej

Wykonanie:

Rozpuszczone i ostudzone masło mieszamy z cukrem, dodajemy jajko, letnią kawę oraz mleko i mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól. Na koniec dokładnie mieszamy składniki mokre z suchymi.

Foremki do muffinek napełniamy do połowy, wkładamy po kawałku chałwy i uzupełniamy resztą masy.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz