Składniki:
200 g miękkiego masła
5 czubatych łyżek cukru pudru
300-400 g mąki pszennej
cukier waniliowy
2 płaskie łyżki suszonej lawendy
Wykonanie:
Masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym , stopniowo dodaj mąkę, aż masa nie będzie kleiła się do rąk. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Następnie z ciasta uformuj kuleczki o średnicy około 3 cm, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz widelcem nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom. Piecz około 15 minut w temp. 180 stopni (aż się lekko przyrumienią). Ciasteczka po upieczeniu są miękkie i mogą się łamać, dlatego najlepiej poczekać aż ostygną.
Ciasto można podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Ciekawy przepis na cukier lawendowy
3 łyżki suszonej lawendy na ok. 500 g cukruCukier wsyp do słoika i dodaj suszone kwiaty lawendy. Słoik zamknij, potrząśnij i odstaw na ok. 1 tydzień, aby cukier przeszedł aromatem lawendy.
Taki cukier podkreśli smak wypieków lub urozmaici różne desery czy konfitury.
Można również wykonać lawendową sól, np. do ryb czy mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz