garść rukoli
garść roszponki
6 dojrzałych truskawek, przekrojonych na połówki
gruby plaster sera feta
3 łyżki świeżej posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego szczypiorku
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos miodowy:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotuj sos miodowy (czosnek drobno posiekaj, posyp solą, dodaj miód i razem rozetrzyj; wlej sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem do smaku; dokładnie wymieszaj) i dodaj do niego 1 łyżkę posiekanej świeżej mięty.
Rukolę i roszponkę ułóż na półmisku, obłóż przekrojonymi truskawkami i posyp szczypiorkiem. Ser - pokrojony w kostkę i obtoczony w pieprzu i pozostałych 2 łyżkach mięty - ułóż na rukoli.
Przed podaniem polej sosem miodowym i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz