Jeśli szukasz spokoju i lubisz wędrować, możesz niebieskim szlakiem okrążyć Ziemię Kłodzką głównymi grzbietami pasm górskich. Jeśli jesteś fanem wycieczek rowerowych, znajdziesz tu doskonałe trasy, nierzadko kręte, strome i niebezpieczne. Drogi wznoszą się tu do wysokości około 1000 m n.p.m., a sam Śnieżnik liczy 1425 m n.p.m. Jeśli lubisz zwiedzać muzea, spodoba Ci się w Dusznikach Zdroju w Muzeum Papiernictwa, a jeśli interesują Cię miejsca niezwykłe polecamy Kaplicę Czaszek w Kudowie Czermnej. Najmłodszych trzeba koniecznie zabrać do Muzeum Zabawek w Kudowie i do Ogrodu Bajek w Międzygórzu.
Stolica regionu
Na początek naszej wędrówki wybraliśmy się do Kłodzka – serca tej pięknej krainy.
Kraina pstrąga i lipienia
Choć mamy w Kłodzku ulubioną restaurację z dobrymi makaronami i niezłą pizzą, na dobry obiad pojechaliśmy do Ścinawki Średniej – około 15 km w stronę Nowej Rudy. Tu znajduje się Ośrodek Hodowli Pstrąga „Pstrąg Kłodzki” i przylegająca do niego niewielka smażalnia.
Pstrąg d zawsze stanowił jedno ze źródeł pożywienia mieszkańców Kotliny Kłodzkiej a jego współczesna hodowla nawiązuje do przedwojennych tradycji Hrabstwa Kłodzkiego.
Przesympatyczni młodzi gospodarze, kolejne pokolenie miłośników ryb, oprowadzili nas po stawach i hodowli, z wielkim zainteresowaniem i pasją opowiadając o codziennej pracy. Krystalicznie czyste górskie potoki Ziemi Kłodzkiej obfitują w pstrągi, a hodowlę w Ścinawce Średniej zasila dodatkowo naturalne poniemieckie źródło – stwarzając idealne warunki dla tych wymagających ryb. Wylęgarnia pstrąga istniała tu już przed II wojną światową. Dawne stawy ziemne zamieniono na betonowe kojce choć sam proces produkcji niewiele się zmienił. Większość prac wykonuje się ręcznie, przy czym ważna jest ogromna wiedza i doświadczenie pracowników. Warto podkreślić, że ryby hoduje się tu od początku do końca – od wylęgarni poprzez podchowalnię, stawy przejściowe i stawy ryby przeznaczonej na sprzedaż. To jedyne takie miejsce w regionie.
Hodowla pstrąga to ciężka i żmudna praca. Trzeba bacznie obserwować ryby na każdym etapie ich rozwoju.
„Mamy codziennie ręce pełne roboty – mówi pani Katarzyna Konarzewska, córka właściciela – Co półtorej godziny od 7.00 do 16.00 karmię malutkie ryby w wylęgarni. To moje ulubione miejsce, moje przedszkole”
– śmieje się.
Na obszarze powiatu kłodzkiego funkcjonują 3 gospodarstwa pstrągowe i około 20 łowisk i smażalni. „Pstrąga Kłodzkiego” prosto z hodowli w Ścinawce Średniej można zamówić i odebrać również we Wrocławiu np. na Wrocławskim Bazarze Smakoszy w Browarze Mieszczańskim.
W drodze powrotnej udaliśmy się jeszcze do oddalonych o 7 km Wambierzyc – „Dolnośląskiej Jerozolimy”. To urzekające i tajemnicze miasteczko znane jest przede wszystkim pielgrzymom.
Nad niewielkim rynkiem wznosi się piękna bazylika, do której prowadzą monumentalne schody, a na pobliskich wzgórzach znajdują się liczne kaplice, kapliczki i bramy, wchodzące w skład Kalwarii.
Warto odwiedzić ruchomą szopkę z ponad 800 figurkami.
www.twierdza.klodzko.pl
Ceny biletów cześć górna i podziemne labirynty:
18,00 zł - bilet normalny
14,00 zł - bilet ulgowy
Część górna lub podziemne labirynty:
12,00 zł - bilet normalny
10,00 zł - bilet ulgowy
Zwiedzanie odbywa się wyłącznie z przewodnikiem.
Czas zwiedzania:
część górna i podziemne labirynty około 2,5 godziny
część górna około 1,5 godziny (w okresie zimowym 1 godzina)
podziemne labirynty około 1 godziny
Zwiedzanie odbywa się w cyklach co 30 minut.
Godziny otwarcia:
listopad - marzec w godz. 9:00 - 15:00
kwiecień - październik w godz. 9:00 - 18:00
Ośrodek Hodowli Pstrąga
57-410 Ścinawka Średnia
ul. Piłsudskiego 5A
pstragklodzki.pl
Hodowla: 691 36 00 87
Smażalnia: (74) 87 15 000
Wędzarnia: 793 742 351
Przepis na pysznego pstrąga z grilla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz