Tegoroczny 5. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa wypadł wspaniale. Bogaty program i niezliczone rodzaje piwa z kilkudziesięciu browarów regionalnych, rzemieślniczych, kontraktowych
i restauracyjnych nie tylko z Polski, dostarczyły nam niezapomnianych wrażeń. Utwierdziliśmy się
w przekonaniu, że mały browar może tworzyć „wielkie” piwa. Te wszystkie kulinarne doznania rozbudziły w nas chęć do odkrywania nowych smaków.
Gdzie we Wrocławiu i okolicy można znaleźć ciekawe ale zarazem zdrowe i smaczne produkty?
Gdzie można skosztować wyszukanych potraw nie tylko tradycyjnych, regionalnych, ale i tych rzadko spotykanych, bądź jeszcze niedostępnych na polskim rynku?
Pierwsze kroki skierowaliśmy do Browaru Mieszczańskiego na Wrocławski Bazar Smakoszy. To impreza, która co niedzielę gromadzi miłośników dobrej kuchni. Moda na zdrowe jedzenie na dobre zagościła
w naszych domach, dlatego można tu spotkać nie tylko prawdziwe ekologiczne warzywa i owoce,
ale również wspaniałe sery, wędliny, makarony czy ciasta. Można skosztować greckiego jogurtu wytwarzanego w okolicach Zgorzelca, ale i napić się prawdziwej, pysznej herbaty z odległej Azji.
Można odebrać zamówionego wcześniej świeżego pstrąga z Kotliny Kłodzkiej i kupić gotową mieszankę do wypieku naturalnego, zdrowego chleba.
„Pomysł zrodził się głównie z obserwacji bazarowego życia w Warszawie i Poznaniu. Chcieliśmy stworzyć podobne miejsce we Wrocławiu, skupiające najciekawsze kulinarne inicjatywy, producentów, rolników, importerów z naturalnymi, zdrowymi produktami od tych tradycyjnych po najbardziej wyszukane i nietypowe. Chcieliśmy, żeby Bazar Smakoszy wpisał się w kulinarną mapę Wrocławia jako klimatyczny, cykliczny festiwal żywności, tętniący różnorodnością produktów i pasją do jedzenia.
Bazar poprzez swoją różnorodność produktów skupia kuchnie Wegan, Wegetarian i Mięsożerców. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.” – mówi Małgorzata Scheuer-Tyc, która wraz z mężem stworzyła tą ciekawą inicjatywę.
Pani Ewa Migocka, która posiada tytuł pszczelarza kwalifikowanego i wraz z mężem – Mistrzem Pszczelarskim – prowadzi pasiekę wędrowną, do wspaniałych naturalnych miodów dodaje również zioła przyprawowe (lubczyk, majeranek, jałowiec) i wyciągi owocowe (z malin, aronii czy żurawiny).
Palce lizać!
W czwartek wybraliśmy się na Jarmark Produktów Świeżych na plac Nowy Targ. Od kwietnia do października można tu kupić tradycyjne i ekologiczne produkty prosto od producentów. Może ta impreza nie jest jeszcze zbyt dobrze znana Wrocławianom, ale warto o niej pamiętać.
Znaleźliśmy tu świeże przyprawy i zioła w doniczkach z naturalnej uprawy i ryby prosto z Doliny Baryczy. Ale to, co najbardziej nam się spodobało tym razem, to przepyszny chleb z suszonymi pomidorami z Wypiekarni. Ta ponoć najmniejsza piekarnia w Polsce, w ceglanym piecu opalanym drewnem brzozowym, wypieka pachnące bochenki na zakwasie. Po ten słodkawy z rodzynkami co tydzień ustawia się kolejka. Polecamy!
VII Kiermasz Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych. Na tej plenerowej imprezie w zeszłym roku zaprezentowało się ponad 60 wystawców z całej polski, a liczba odwiedzających była bliska
19 500 tys. osób! Naprawdę warto tu zajrzeć.
Tym razem czekały na nas smakołyki z upraw ekologicznych, pajdy chleba, przyprawy i rośliny lecznicze. Urzekła nas chałwa lniana z Trzebnicy, pyszna i lekka w smaku, bezglutenowa, pełna żurawin, orzechów arachidowych, siemienia lnianego, kokosu, sezamu i cytryny. Znakomita i zdrowa, bo bogata w kwasy Omega-3, przekąska podczas zabieganego dnia. Pyszna!
z dolnośląskich upraw.
W najbliższym czasie czeka nas jeszcze Wrocławskie Święto Mąki i Dolnośląski Festiwal Dyni w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego. Na pewno odwiedzimy też Święto Sadów w Trzebnicy, gdzie mamy nadzieję znów skosztować wędzonych karpi z Milicza. A 2014 rok kulinarnie zakończymy na Jarmarku Bożonarodzeniowym na wrocławskim Rynku.
INFO - KALENDARIUM
Wrocławski Bazar Smakoszy
każda niedziela, Browar Mieszczański, Wrocław, ul. Hubska 44, godziny 10-16
FB Wrocławski Bazar Smakoszy
Jarmark Produktów Świeżych
Plac Nowy Targ – Wrocław, marzec-październik, czwartek i piątek od 10.00 do 20.00
FB Jarmark Produktów Świeżych
Kiermasz Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych
dwa razy w roku: wiosną i jesienią, Plac pod Iglicą, Hala Stulecia, Wrocław
Następny Kiermasz już w październiku br.
FB Kiermasz Żywności Ekologicznej
Europa na Widelcu, 6-7 czerwca, Wrocław, Rynek
enw.smakiwroclawia.pl
Wrocławskie Święto Mąki
31 sierpnia, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego, ul. Sienkiewicza 23, 50-335 Wrocław
Wrocławskie Święto Mąki
Dolnośląski Festiwal Dyni
12 października, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego, ul. Sienkiewicza 23, 50-335 Wrocław
Dolnośląski Festiwal Dyni
Święto Sadów, wrzesień 2014, Plac Pielgrzymkowy, Trzebnica
Jarmark Bożonarodzeniowy
20 listopada -22 grudnia, sprzedaż prowadzona z domków drewnianych od 10.00 do 21.00, Rynek, ul. Oławska, ul. Świdnicka, Wrocław
www.jarmarkbozonarodzeniowy.com
Z zakupionych na
bazarze produktów przygotowałam pyszną sałatkę, którą serdecznie polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz